Prijava

Pravila

igorski

igorski
Št. sporočil: 6
Regija: Štajerska
Datum objave: 27.09.2009 12:29:05 Citiraj objavo Pošlji ZS

V e-mesto sem se prijavil šele pred kratkim in sem nad možnostjo igranja taroka v živo res navdušen. Me pa nekoliko moti nekaj tarokaških pravil, ki so tukaj implementirana v samo igro.

Prva pripomba gre na radlce. Kak smisel ima, da v igri v štiri oba, tako tisti, ki igra kot porufani, pišeta z radlci. Radlci na ta način popolnoma izgubijo svoj pomen.Radli so nagrada za tistega, ki igra (ali pa seveda dupli minus), ne nazadnje pa se tudi briše radlc samo tistemu, ki igra. Zakaj torej pišeta dvojno oba? 

Barvni valat - tukaj bi lahko debatirali, ali je to sploh igra ali ne. Če pa se ga že igra, potem bi se ga moralo igrati le v eni barvi in ne v več barvah, ker tudi to nima nobene logike. 

In mogoče še to - lepo bi bilo, če bi lahko berača igrali tako, kot ga igramo v živo, torej s polaganjem kart.

Od vseh treh pripomb je sicer, vsaj po mojem, najbolj moteča tista z radli. Morda bi lahko ta pravila spremenili, igra bi zanesljivo bilo bolj zanimiva, pa tudi razlike med igralci bi bile precej bolj vidne.

Gustaf

Gustaf
Št. sporočil: 7414
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 27.09.2009 13:31:49 Citiraj objavo Pošlji ZS

Radlci - ta stvar se mi zdi, da je obče razširjena, namreč, da pišeta v vseh primerih oba gor/oba dol. Sem pa že opazil, da obstajajo interni dogovori glede pisanja gor/dol samo pri tistem, ki je dejansko igral --> se pravi, tukaj je stvar narejena za vso rajo in tako najbrž tudi pravila, ki so splošno razširjena.

Barvni valat - zakaj to ne bi bila igra? Sam menim, da ima pravico fajn gor pisat tako tisti, ki ima v roki lestvico trinajstih tarokov (hec) kot tak, ki ima npr. samo dva taroka, ostalo v barvicah. Točkovno je prilagojeno težavnosti igre.

Berač - no, tale tvoja je dokaj zanimiva (s polaganjem kart okoli talona). Sploh ni švoh ideja, drugo pa je realizacija le-tega (a se splača/ne splača).

Tako, povedu sm, kar za povedat sm jemu.\"Foot

Who are you to question my sincerity
For now you are high on yourself

Chief

Chief
Št. sporočil: 1139
Regija: Dolenjska
Datum objave: 27.09.2009 13:41:08 Citiraj objavo Pošlji ZS

Poglej, igram tarok že precej let in to precej aktivno in še nisem zasledil da bi pri radlcih samo eden pisal dvojno. Obstajajo sicer neka vaška pravila vendar se v večini primerov le-teh ne poslužuje. Tak je pač ta sistem šlepanja v 4. 

Kar se tiče barvnega valata je karte za to igro zelo težko dobiti sploh če se igra v tri, kjer vse igre dobijo čisti drug pomen.  Od berača do barvnega valata in vse vmes. Igra v 4 je pač rekreativna zadeva. 

Da pa se ti zdi to nesmiselna zadeva je pa isto kot da bi skušal razveljaviti full house pri pokru ... al pa prepovedati hotelčke pri monopiliju če hočeš. No possible. Ne morš spreminjat 200 let starih pravil al kolkrkol je pač tarok star.

Za berača se pa strinjam. Vendar po pravici povedano tudi med igro v  živo ne gledam položenih kart ker si ponavadi zapomnim kaj pade. Tako kot si moraš zapomniti med samo igro. Če si med igro zapomniš kaj pade, potem ni problema si zapomniti tudi pri beraču. Če ti pa to že med igro dela problem ... potem pa imaš težavo, ki bi jo bilo dobro čim prej odpraviti, ker drugače boš pisal v minus.

_Nemeza_

_Nemeza_
Št. sporočil: 75
Regija: Štajerska
Datum objave: 27.09.2009 14:06:26 Citiraj objavo Pošlji ZS

Men se ideja, da v radlcu piše dvojno sam un k igra pametna, tudi v živo kadar igramo v 4(kar bol malkratgrin), se posluzujemo tega sistema, ker se men osebno zdi bol pošten.

Pa še tole, kar se tiče barvnega valata, ga vsaj pri nas ne igramo in tud sama sem mnenja, da že sama igra tarok pomen, da je tarok glavni, ne pa barvasmile), kot zanimivost bi pa dodala, da Tarok zveza Slovenije, ravno tako nima barvnega valata v pravilih, kar pa tud nekaj pove saj se turnirjev udelezuje okol 500 igralcev na leto in posebnih pripomb mislim da ni bilo.

Sicer pa stvar okolja v katerem igraš

1tan

1tan
Št. sporočil: 17172
Datum objave: 27.09.2009 14:14:10 Citiraj objavo Pošlji ZS

kar se radlcou tiče bom dodala svoje: moji igrajo tarok dolgo vrsto let, tudi naučili so me tako, pa še nismo slišali, da je radelc za gor ali dol, torej v plus ali minus samo domena "glavnega igralca" oz. tistega, ki nekoga rufne. Vedno so ga in ga pišemo obema, tudi partnerju ki sodeluje v klicani igri. Res pa je, da nekateri igrajo tarok v 4 tako, da tisti, ki meša počiva in aktivno igro odigrajo zgolj trije....tu bi ta radlc še razumela v igri kjer pa so udeleženi 4 pa nikakor ne. Tudi pravila, ki obstajajo, govorijo v tem, da se radlc piše obema...pa vseeno kam....briše pa se samo aktivnemu igralcu.

1tan

1tan
Št. sporočil: 17172
Datum objave: 27.09.2009 17:38:52 Citiraj objavo Pošlji ZS

tole temo ste vtaknili pod splošne graje...kamor niti pod razno ne sodijo...premikamo v temo : igre - tarok